Füle: EÚ požaduje od Ukrajiny viditeľné kroky v oblasti demokracie

14.06.2012 Celý región

Štrasburg 14. júna (TASR) - Ukrajina musí viditeľne prezentovať demokratické zmeny, ak chce, aby s ňou Európska únia podpísala Asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode, povedal dnes v Štrasburgu eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle.

Vzťahy EÚ a Ukrajiny sa zhoršili po uväznení vodkyne ukrajinskej opozície Julie Tymošenkovej, ktoré bolo podľa EÚ motivované politicky.

Eurokomisár sa vyjadril tesne pred stretnutím dvoch nemeckých europoslancov z frakcie zelených s Tymošenkovou na klinike v Charkove, kde sa lieči s bolesťami chrbta.

Rebecca Harmsová a Werner Schulz informovali tlačovú agentúru DPA, že hovorili s bývalou premiérkou ležiacou na posteli vyše dvoch hodín, pričom v izbe boli celý čas prítomní dvaja strážcovia. Harmsová povedala, že Tymošenková chcela hovoriť najmä o ukrajinskej politike a vplyvu EÚ.

Politička (51) bola podľa nich bledá, ale nezdala sa byť zoslabnutá, povedali.

"Je to veľmi odvážna žena so srdcom futbalového útočníka Andrija Ševčenka a silou boxerov, bratov Kličkovcov," povedal Schulz v narážke na ukrajinské športové hviezdy.

Ukrajina v súčasnosti spoločne s Poľskom hostí futbalové majstrovstvá Euro 2012, ktoré časť európskych politikov bojkotuje na protest voči postupu ukrajinských orgánov voči Tymošenkovej.

Schulz a Harmsová sú proti tomuto prístupu, ale obaja jasne ukázali svoj postoj pri stredajšom futbalovom zápase Nemecka s Holandskom v Charkove, kde držali plagáty požadujúce prepustenie politických väzňov.

Füle dnes v Štrasburgu na zasadnutí parlamentného výboru pre spoluprácu EÚ a Ukrajiny povedal, že dáva prednosť tráveniu času hovorením o tom, ako urýchliť a podporiť reformy pred konfliktami a reagovaním na negatívne správy v médiách, ktoré dostávajú Ukrajinu na titulné stránky.

Eurokomisár vyzval Kyjev na preukázanie pokroku v príprave parlamentných volieb, ktoré majú byť v októbri, v selektívnej spravodlivosti a uplatňovaní reforiem.

Nabádal tiež ukrajinských poslancov, aby obmedzili svoje niekedy až fyzické potýčky v parlamente, pretože to vyvoláva "sklamanie" u partnerov Ukrajiny a vyvoláva u občanov EÚ pochybnosti o tom, ako chce Ukrajina dosiahnuť požadované reformy.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región